Szájüregi betegségek

Szájüregi betegségek

Szájüregünk hűen tükrözi egészségi állapotunkat, leghamarabb a nyálkahártya és a nyelv árulkodik a betegségről. Ha a szájüreg flórájának összetétele valamilyen okból megváltozik, az az egyensúly felborulásához vezethet, s szájüregi betegség alakulhat ki.

Leggyakoribb az ínygyulladás, mely ínyduzzanattal, vérzéssel jár. Ilyenkor hajlamosak vagyunk arra, hogy az érzékeny, fájó területet kihagyjuk a fogmosásnál, ezzel azonban még tovább rontunk a helyzeten, hiszen ilyenkor fokozódik a plakknövekedés, ami jelentősen növeli a további baktériumszaporodást. Ennek következtében az ínyen fekélyek jelennek meg, melyet kellemetlen szájszag kísér. A felbomlott egyensúly jó táptalaj más mikroorganizmusok számára is, ami felülfertőződést eredményezhet, s idővel kialakulhat a csontlebomlással, foglazulással járó parodontózis.

Szájüregi betegségeket nemcsak baktériumok okozhatnak, jelentkezhet vírusos fertőzés is, melyek közül leggyakoribb a herpeszvírus, mely semmi mással össze nem téveszthető hólyagos sebekkel jár. A szájat és környékét napokig viszkető, feszülő hólyagok borítják, amelyek beszáradás után heg nélkül gyógyulnak. Gombák miatt is előfordulhat szájüregi betegség, ez elsősorban a fogsorviselőket jellemzi. A szájzugokon, a szájpadon, a nyelven jelentkező, jellegzetes lepedéket, szájégéssel és szájszárazsággal járó tüneteket a Candida albicans gomba megjelenése okozza.

Kapcsolódó tartalmak

Helvetic Clinics Budapest: "Te különleges vagy... a legjobbat érdemled!"
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét ...
Kreativ Dental Klinika
1141 Budapest, Vezér út 100
Hu, En: + 36 1 222 01 99, De: 0800 588 588 0
A Kreatív fogklinika páratlan, világszínvonalú szolgáltatást biztosít páciensei számára már több mint egy évtizede. Európa élvonalába tartozik mind ...