Implantológia

Implantológia

Az implantológiának köszönhetően pótolhatók az elvesztett fogak. A fogorvosi implantológia korszerű fogpótlási módszer, mely mára a hazai fogorvosi gyakorlat elfogadott része lett: itthon már mintegy kétszáz fogorvosi rendelőben nyílik lehetőség fogbeültetésre.

A fogászati implantátum olyan műgyökér, melyet fogpótlás céljából a hiányzó fogak helyére ültetnek be. Több mint száz fajtája ismeretes, legszélesebb körben a csavarimplantátumokat használnak. Az implantátum anyaga szinte mindig ötvözetlen titán, amit könnyen befogad a szervezet, hiszen a titán képes magához kötni a nátrium, a víz, a klór, a kálcium és a foszfát molekulákat, valamint a fehérjéket, így a csontszövet fehérjestruktúrái később kötődni képesek. A titán implantátum beültetése nagymértékben csökkenti a fogágyi sorvadását, ezért a fog elvesztése után javasolt minél hamarabb elvégeztetni a beavatkozást. Magyarországon már több mint 12 éve használnak fogorvosi implantátumokat, s ezekből több tízezer darabot ültettek be sikerrel. A módszernek köszönhetően elérhető a természetes fogakhoz hasonló fogpótlás, így lényegesen könnyebbé vállnak a paciens mindennapjai.

Komoly traumát okoz fogaink elvesztése. A pótlásra használt kivehető protézisek és koronák igen kényelmetlenek, s nem is túl esztétikusak. Ilyenkor a megoldás lehet a már említett implantáció, mely lehetőséget nyújt a foghiányok minden fajtájának megoldására. Az eljárásnak köszönhetően, rövidebb hidak készítése esetén gond nélkül kapcsolódik a behelyezett implantátum a saját fogakhoz, de extrém esetben akár az összes fog pótolható implantátummal.

Az implantációs műtétet minden esetben állapotfelmérés előzi meg: elsősorban a véralvadási és vércukor adatokra koncentrálva laborvizsgálatokat végeznek, szükséges a jó egészségi állapot. Röntgenfelvétellel felmérik a paciens anatómiai adottságait is, mert a beavatkozáshoz fontos tudni a csontozat magasságát és vastagságát. A beépített implantátumok számát és elhelyezkedését a beültetendő fogak száma határozza meg: komplett fogsor elkészítésénél felül hét-nyolc, míg alul hat gyökér beültetésére van szükséges, melyre 3-4 hónap múlva illesztik fel az egyénre szabott fogakat.

Egy fog pótlása nem jelent nagyobb traumát egy foghúzásnál, a műtét fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben történik. Ha egyszerre több gyökeret ültetnek be, akkor a beavatkozás során sor kerülhet altatásra is. Az implantációs műtét után jelentkezhet kisebb fájdalom, duzzanat, mely gyógyszeres kezeléssel megszüntethető. A beültetett fogaknál különösen fontos a megfelelő szájhigiénia, mert bár az implantátumok jól kötődnek a csonthoz, de a fogínnyel való kapcsolatuk gyengébb. Ha a páciens betartja az alapvető száj- és fogápolási szabályokat, a beültetett műgyökér nagyon hosszú ideig, akár élete végéig is megmarad.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a csont, amelybe az implantátumot rögzítenék, nem megfelelő vastagságú. Ilyenkor sinus lifting / sinus elevatio eljárást alkalmaznak: az arccsont külső falán egy csontablakot készítenek, amit az arcüreg felé beemelnek. A nyálkahártya és az arcüreg alapja közé helyezik be a csontpótló anyagot, mely így az arcüreg felé növel meg a csontmagasságot. A csontpótló anyag lehet a páciens saját csontjából nyert autotranszplantátum, vagy mesterségesen létrehozott anyag. A ma már rutinműtétnek számító beavatkozás a felső- és az alsó állcsonton egyaránt elvégezhető.

Kapcsolódó tartalmak:

Helvetic Clinics Budapest: "Te különleges vagy... a legjobbat érdemled!"
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét ...
Kreativ Dental Klinika
1141 Budapest, Vezér út 100
Hu, En: + 36 1 222 01 99, De: 0800 588 588 0
A Kreatív fogklinika páratlan, világszínvonalú szolgáltatást biztosít páciensei számára már több mint egy évtizede. Európa élvonalába tartozik mind ...