Túrajavaslatok

Túrajavaslatok

Családdal: Tanösvényen a Keszthelyi-hegységben

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által gyermekeknek létrehozott tanösvényen Pele urat, a nagy pelét hívják segítségül, hogy az apróságok is felfedezhessék az erdő megannyi apró titkát. A 38 állomásból álló, 8.5 km hosszú ösvény, Balatongyörök és Balatonederics között, az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be. A tanösvény a térség ismert látogatóhelyeiről közelíthető meg. A területről és a tanösvényről kiadvány is készült, amely bemutatja a Keszthelyi-hegység természeti értékeit, valamit a tanösvény térképes útikalauza is egyben. A füzet megvásárolható a Nemzeti Park bemutatóhelyein.

Kilátó ajánlat:
Gyenesdiásról a kék jelzésű gyalogösvényen mászhatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen a 2000-ben újjáépített háromszintes Festetics-kilátótorony emelkedik. A kilátóból tiszta időben szinte a fél Dunántúl látszik.
Nem messze találjuk a Pető-hegyi Berzsenyi-kilátót, ami gyalogosan, kerékpárral és autóval is megközelíthető a piros és sárga jelzéseken a 71-es útról letérve. Az onnan nyíló panorámát ismerők úgy tartják, hogy Berzsenyi életének főbb színhelyei szemmel is befoghatóak Vastól Somogyig.

 Ízvadászoknak: Olaszrizling tanösvény Csopak-Paloznakon

Csopak és Paloznak támogatásával 2006-ban hozták létre az Olaszrizling Tanösvényt, amelyen 12 ismertető tábla mutatja be a Balaton-felvidékre jellemző szőlőfajtákat, az ezen a vidéken jellegzetes vörös színű talaj kialakulását, a szőlőművelés fontosabb lépéseit, az ökológiai egyensúlyt befolyásoló tényezőket, a szüreti munkálatokat, a borvidék jellemzőit. Az egyedi népművészeti motívumokkal díszített táblák ismertető szövegét Tamás Jenő csopaki borász írta, a fotókat Tamás Ervin készítette.

Kilátó ajánlat:
A Balaton egyik legkarakteresebb kilátójára Csopak szomszédságában, Alsóörsön csodálkozhatunk rá. A lovagvárra emlékeztető reneszánsz és gótikus jegyeket is magánviselő Csere-hegyi kilátót permi vörös kőből építették 1935-ben. A Balaton-felvidék első kő kilátóját az elmúlt időszakban felújították, s néhány méterrel megmagasították a jobb kilátás érdekében.

Természetkedvelőknek: Töreki Tavak Tanösvény

A helyi jellegzetes élőhelyeket bemutató, 9 km-es tanösvényen háromnyelvű táblák segítségével ismerkedhetünk meg a növény-, és állatvilággal. Két felhagyott külszínfejtésnél található például egy több százas partifecske kolónia és a gyurgyalagok élőhelye, emellett pedig itt húzódik az európai madárfajok vonulási útvonala is: ősszel és tavasszal a halastavak pihenő és táplálkozó helyet biztosítanak számtalan, hazánkban nem honos madárnak. A kirándulók egy tavi és egy erdei pihenőhelyen fogyaszthatják el elemózsiájukat. A tanösvény kezdete a 7-es főút 116 és 117 km szelvénye között, a benzinkút mögött található.

Kilátó ajánlat:
A déli part legújabb tornya a zamárdi Kőhegyi-kilátó, amelyet 2000-ben a milleniumi ünnepségek keretében építették fel. Az aprócska, őrtoronyszerű téglaépületből páratlan panoráma tárul a Balatonra Kenesétől a Tihanyi-félszigeten át a badacsonyi bazaltorgonákig. Az egész évben látogatható kilátót a helyi sárga jelzésű turistaút érinti, a zöld pedig a  közelében halad el.

Bakancsos túrázóknak: Aligától-Aligáig Gyalogos Balaton Körtúra

Hazánk egyik különösen szép tájegysége a Balaton és a tavat övező hegyek, dombok, csatornahálózattal szabályozott vizes területek összessége. E táj turisztikai lehetőségeinek kiaknázására korábban vitorlástúrákat, partmenti evezős körtúrákat szerveztek, a kerékpárosok részére pedig a kerékpárutak kiépítésével vált lehetővé a Balaton körülkerékpározása. A gyalogos túrázók jelezett útvonalakon, leginkább a Balaton északi részét járhatják, de a tó körül vezető egybefüggő útvonal megtervezésére és kiépítésére a 2000-es évek elejéig még nem került sor. Ilyen túraútvonal kialakítására a MÁV VSC Természetbarát Szakosztálynál merült fel először a gondolat, és az elhatározást tettek is követték.
A megtervezett útvonal ősbejárása, az útvonal leírásának és vázlatrajzának leírása után 2005-ben jelent meg először a Balatoni Körtúra leírása. Vegyük fel a túrabakancsot és irány a Balaton!
Szép túrákat kívánunk!

A túra szakaszai:

1. túra:    Balatonaliga - Balatonkenese    12 km    100 m
2. túra:    Balatonkenese - Balatonalmádi    21 km    280 m
3. túra:    Balatonalmádi - Alsóörs    14 km    380 m
4. túra:    Alsóörs - Balatonfüred    17 km    560 m
5. túra:    Balatonfüred - Tihany    21 km    270 m
6. túra:    Tihany - Örvényes    13 km    300 m
7. túra:    Örvényes - Zánkafürdő    20 km    210 m
8. túra:    Zánkafürdő - Ábrahámhegy    26 km    350 m
9. túra:    Ábrahámhegy - Badacsony    22 km    840 m
10. túra:    Badacsony - Tapolca    25 km    730 m
11. túra:    Tapolca - Vonyarcvashegy    28 km    500 m
12. túra:    Vonyarcvashegy - Keszthely    17 km    330 m
13. túra:    Keszthely - Balatonszentgyörgy    13 km    40 m
14. túra:    Balatonszentgyörgy - Kéthely    18 km    170 m
15. túra:    Kéthely - Balatonfenyves    15 km    0 m
16. túra:    Balatonfenyves - Balatonboglár    20 km    150 m
17. túra:    Balatonboglár - Balatonszemes    22 km    240 m
18. túra:    Balatonszemes - Balatonföldvár    19 km    150 m
19. túra:    Balatonföldvár - Balatonendréd    17 km    200 m
20. túra:    Balatonendréd - Siójut    21 km    120 m
21. túra:    Siójut - Balatonaliga    17 km    50 m

A Balatoni Körtúra összesen 398 km hosszú és 5970 m szintemelkedéssel számol.

Szervező: MÁV Vezérigazgatóság SC
További információ (térképek, túrapontok, túraleírások, igazoló füzet igénylése, stb.): www.turabazis.hu oldalon!