Téli Balaton

Téli Balaton

Télen is Balaton
Az évvége, a hideg és rövid napok összébb hozzák az embereket - meghitt varázslat lengi be az ünnepekre készülődő tavat. A forralt boros beszélgetős esték, vagy éppen a forró, sült gesztenyés délutáni séták színtelenek lennének a „balatoni díszlet” nélkül.

Téli tipp: jeges sportok, korcsolyázás
A téli Balatonon a korcsolyázás kihagyhatatlan élmény, de itt van még a kisgyermekek kedvence, a fakutyázás is. A bátrabbak és sportosabbak a jégvitorlázást, a jégszörfözést említenék meg.
Korcsolyázás (a kijelölt pályákon általában korcsolyaszerviz és melegbüfé is működik): pl. Alsóörsön, Balatonföldváron, Balatonfüreden (ahol még fakutyát is bérelhetnek a jeges sportok szerelmesei), Balatongyörökön, Fonyódon, Révfülöpön, Vonyarcvashegyen, Siófokon és Keszthelyen.

Csendes, derült téli napokon a jégen érdekes természeti jelenséget figyelhetünk meg: a rianások kialakulását kísérő, a jég hízását jelző durrogást. Érdekes természeti jelenség az úgynevezett turolás is, vagyis amikor a meleg hatására feltorlódnak a jégtáblák. A jelenség leginkább a part közelében figyelhető meg, ahol a part elzárja a táguló jég útját, a jégpáncél a nyomás hatására felszakad, és mint a háztetőn a cserép, egymásba akaszkodik.

A balatoni táj szépsége minden évszakban magával ragadó, és bizony a tél is tartogat programokat.
Keszthelyen múzeumba csalogat, Balatonfüred borozóiban és éttermeiben igazi gasztronómiai élménybe lehet részünk, Tapolca kisvárosi hangulata ilyenkor is magával ragadó, s ha valaki melegvízű fürdőkre vágyik, azoknak Hévízt, Zalakarost és Siófok fürdőjét ajánljuk.

Téli tipp: havas tájak
A természet kedvelői a hólepte mezőkben, a kopár sziklákban, az ezüstösen csillogó jégpáncélban is szívesen gyönyörködnek. Húzzunk hát vastag csizmát, kabátot töltsük tele termoszunkat fahéjas, forró gyümölcsteával, és irány a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Tihany télen is páratlan szépségét mutatja, s Bencés Apátság melletti Pisky-sétányról kitekintve más szemszögből látjuk a Balaton keleti kapuját. Érdemes felkapaszkodni a Hegyestűre is, hiszen onnan a hófehér ruhába öltözött tanúhegyek titkaiba leshetünk be. A Kis-Balaton nem csak nyáron mutatja meg gazdag madárvilágát. Télvíz idején is érdemes ide ellátogatni, s egy napsütéses téli időben a bátrabbak akár kerékpáron is bejárhatják a környéket. (Ez utóbbi program „jegesedés” esetén ellenjavalt!)

A balatoni madárvilág legtöbb képviselője elhagyja nyári lakhelyét. A költöző madarak, mint például a fecskék és a gólyák, egyenesen Afrika felé veszik az irányt és csak tavasszal térnek vissza.
A tőkésrécék az északi parton az egyre jobban elszáradó nád között maradnak, ott keresnek maguknak búvóhelyet és táplálékot, amíg csak lehet. A déli parton viszont hatalmas bandákba verődve - akár több százan, néha több ezren - a parttól három-négyszáz méterre egymást melegítve igyekeznek átvészelni a borongós, hideg hónapokat. A bütykös hattyú számára is megszűnik a nyári édenkert, ezért egész nap a tóban lévő utolsó nádleveleket és hínárdarabkákat kutatják az iszapban. Ha a téli hónapokban a víz befagy, vicces látványt nyújtanak a jég tetején esetlenül billegő, csúszkáló hattyúk és vadkacsák.

Figyelmeztetés!
Magyarország legnagyobb szabadtéri jégpályáján könnyen átfagyhatunk! A kihűlt porcikákat átmelegítendő naponta több alkalommal javasoljuk a forralt bor és a forró tea fogyasztását!