Természetjárás

Természetjárás

A természet csodái

A Balaton régió természeti szépségeiben gyönyörködni kívánók számtalan túraútvonal és népszerű kirándulóhely közül választhatnak, megmászhatják a Balaton-felvidék vulkanikus kúpjait, kilátóit, amelyek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a mindig más színben feltűnő tóra.
A természet bőségesen ajándékozta meg szépségekkel a Balatont. Jelentős részük ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területéhez tartozik. Az érdeklődők szakértő vezetést is kaphatnak, tanösvényeken, bemutatóhelyeken ismerkedhetnek meg a régió botanikai és geológiai különlegességeivel.

A Balaton gyöngyszeme a Tihanyi-félsziget, ahol egy csodálatos világ tárul a látogatók elé. Tájképi adottságainak, földtani, geológiai képződményeinek, változatos növény- és állatvilágának, illetve történeti-kultúrtörténeti értékeinek köszönhetően az ország első tájvédelmi körzete volt.

A balatonfüredi Tamás-hegy oldalában 1894-ben feltárt Lóczy-barlang látogatói élvezhetik a barlang kellemes hűsét és megcsodálhatják az egykor feltörő langyos vizek alkotta üstszerű oldási formákat.
A Pécselyi-medence szőlőhegyei, az évszázados présházak, kőfalak, a Zádor-vár romja, a templomromok régi időket idéznek. Az erre utazók a dimbesdombos tájban megbúvó falvak, út menti fasorok, gyümölcsösök, birkalegelők, hegygerinceken húzódó tölgyesek barátságos képét vihetik magukkal.

A monoszlói Hegyestű geológiai bemutatóhelyről csodálatos panoráma tárul a látogató szeme elé. Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait.

A szomszédos Káli-medence nyugodt hangulata magával ragadja a látogatót. A falvak kimagasló templomtornyai, a műemlék borospincék, a szőlők, mandulaültetvények, rétek, tavak, szántók gyönyörű váltakozása teszi egyedivé ezt a tájat.

Salföld falucska határában a Major őshonos magyar háziállatfajtákat, rackajuhot, bivalyt, szürkemarhát, pásztorkutyákat és baromfiakat mutat be.

Szigligeten a Kamon-kő tanösvény, Badacsonyon a Geo-botanikai tanösvény, a Szent György-hegyen a Bazaltorgonák tanösvény várja az érdeklődőket.

A város alatt húzódó Tapolcai tavasbarlangban a páradús, hűs levegő és a csónakázási lehetőség évente több tízezer látogatót vonz.

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország hetedik, a Dunántúlnak pedig harmadik leghosszabb barlangja. A barlang meglátogatására
alap- és extrém túra keretében van lehetőség. Igazi élmény a kalandok kedvelői számára.

A Tapolcai-medence látványos tanúhegyeivel, láp- és mocsárrétjeivel kiemelkedő értéket képvisel. A bazaltvulkánok a Balaton hatalmas víztükrével Európa egyik legszebb tájrészét alkotják.

A Kis-Balaton 1951 óta természetvédelmi terület. Mintegy 232 madárfaj, köztük a magyar természetvédelem szimbóluma, a hófehér nagykócsag jelentős számban fészkel a térségben. A terület nagy része nem, vagy csak kísérővel látogatható. Szabadon bejárható a Kányavári-szigeten körbevezető Búbos Vöcsök Tanösvény, amely a madárvilágot és a denevérfaunát mutatja be. Egész évben nyitva van a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a Kis-Balaton élővilágával és közelről is megnézhetjük a dagonyázó bivalyokat. Vörsön a tájház a Kis-Balaton hagyományos népi építészetét, a népi halászati módszerekhez kötődő szerszámokat és a lápból élő pákászok életét mutatja be.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park varázslatos világa egész évben kikapcsolódást,élményeket, ismereteket nyújt mindazoknak, akik nyitott szemmel és kíméletesen járják ösvényeit. Zalaszántón a nemrég felújított Kotsy vízimalom a molnárok életét bemutató kiállítással, működő malomipari gépekkel, játszótérrel sajátos programot nyújt a környéken üdülőknek.