Szent Mihály templom

Szent Mihály templom

9400 Sopron, Szentlélek u. 2.

A város legmagasabb pontján áll Sopron legkorábbi plébániatemploma, a Szent Mihály-templom. Első formájában még a tatárjárás előtt épült. A kora középkor szokásainak megfelelően a temetőben építették, így az erődített városfalon kívülre került.

A XIII. században még román stílusban emelték, de a XV. században gótikussá építették át. Mai alakját az id. Storno Ferenc nevéhez fűződő, XIX. századi neogótikus rekonstrukció formálta. XV. századi szobrot (fa Madonna-szobor), freskókat is őriz. A templomban harmonizáló, de különböző évszázadokban épített részletek váltakoznak: gótikus ülőfülkék és neogótikus árkádok. A kettősség a főhajó szentélyében a legteljesebb: a Storno Ferenc tervezte neogótikus oltárépítmény szerencsésen erősíti az égbe törő gótikus kőbordák lendületét. A templom barokk oltárképeit Altamonte és Troger iskolájának képviselői festették.

A temetőkertben őrzött sírkövek között XVII. századi, késő reneszánsz munka is látható. A XIII. századi, nyolcszög alaprajzú (rotunda) Szent Jakab-kápolna mindmáig megőrizte román stílusjegyeit. A kápolna különlegessége még az egyik kapuja timpanonján látható sárkányábrázolás.

A templom bejelentkezéssel látogatható (+36 99 508-080‎).