Szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

A szürkehályog a szemlencse elszürkülését jelenti, az ilyen esetekben a szemlencsén átjutó fény szóródik, a látás elhomályosodik, a kép nem fókuszálódik. A szürkehályog a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, a vakság első számú oka, ám gyógyítása egyre sikeresebb. A lencse műtéti cseréjével jól orvosolható, jelenleg nincs más, hatásos gyógyszeres kezelés a szürkehályog kialakulásának megszűntetésére, az egyetlen gyógymód az operáció.

A szürkehályog műtét hatékony, biztonságos, és az egyik legeredményesebb szemészeti beavatkozás, melynek során egy mesterséges lencsét ültetnek a szembe, így pótolják az eltávolított elszürkült szemlencsét.

A műlencsék két alaptípusa ismert, ezek közül egyik a monofokális műlencse, mely csak egy fókuszponttal rendelkezik. Az ilyen lencsékkel a betegek távollátását állítják vissza, a látás egy meghatározott tartományába biztosítanak látáskorrekciót. A több fókuszponttal rendelkező multifokális műlencse különböző távolságokra is éles látást biztosít, távolra és közelre is egyaránt jelentős látásjavítást eredményez.

A 15-20 perces, rövid műtét során a szemet először szemcseppekkel és érzéstelenítővel kezelik, így az operáció során csak minimális kellemetlenséggel szembesül a paciens. Először egy apró vágást ejtenek a szemen, majd a szakorvos egy speciális eszközzel eltávolítja az elszürkült szemlencsét. A műszer kis vízimpulzusokat használva darabolja és távolítja el az elszürkült szemlencsét, de egy ultrahangos eszköz segítségével is széttördelhető és eltávolítható a látószerv beteg része. A szemlencse eltávolítása után a szemsebész beülteti a műlencsét a szembe. Az ilyen eljárás után gyorsabban javul a látásélesség, kevesebb a komplikáció.

A szürkehályog műtét után pihenés szükséges, de még aznap, vagy legkésőbb másnap távozhat a beteg. A gyógyulást szemfertőzést megelőző cseppekkel segítik, előfordulhat, hogy pár napig átlátszó szemtakarót kell viselnie a betegnek, elsősorban az éjjeli szemdörzsölés megakadályozása miatt. A paciens akár már a műtét után is tévézhet, de a szemnek időre van szüksége, hogy végléges látásélességét kialakítsa. A teljes sebgyógyulás akár másfél hónapot is igénybe vehet, ezután kerülhet sor - ha szükséges - új szemüveg felírására.