Mellfelvarrás

Mellfelvarrás

Bizony az idő a női melleken is nyomot hagy, s a hölgyek ékessége megereszkedik. Nincs ez másként szoptatást vagy nagymértékű súlyingadozást követően sem, de fejlődési rendellenesség következménye is lehet a lógó emlő. A mellek megsüllyedésének minden esetben az az oka, hogy a mellállomány egyedüli megtartója, a bőr elveszti rugalmasságát, így a mirigyállomány és a zsírszöveti kötőszövet a fizika törvényeinek engedelmeskedve megsüllyed. Egy plasztikai sebészeti eljárásnak, a mellfelvarrásnak köszönhetően azonban újra feszessé és formássá válhatnak a keblek. Sok esetben az ilyen műtétet egybekötik mellnagyobbító- vagy kisebbítő operációkkal, de korrigálhatnak az eltérő mellek nagyságán és egymáshoz való helyzetén is.

A mellfelvarrást megelőző beszélgetésen a paciens elmondja az orvosnak, milyen végeredménnyel lenne elégedett a műtét után. Az elvárások ismeretében a plasztikai sebész pedig gondosan megtervezi a mellplasztikai műtétet, felvázolja a paciensnek a tervezett vágások helyét, nagyságát. Az orvosok többször javasolják a mellfelvarrással egybekötött nagyobbítást, mert a felvarrás után a keblek feszesebbé válnak, de szemre kisebbnek tűnnek. Ha azonban rendelkezésre áll megfelelő melltömeg, nincs szükség implantátum behelyezésére. A műtét előtt javallott a mamográfiai- és ultrahangos vizsgálat, de a mellfelvarrás előtt minden esetben elvégzik a szokásos labor-, szűrő- és mellvizsgálatokat is.

A mellfelvarrás lényege, hogy a megnyúlt, feleslegessé vált bőrt eltávolítják, így az emlőállomány az eredeti helyére kerül vissza. A műtétek során három vágást ejtenek, körbemetszik a mellbimbó udvarának szélét, harántmetszést végeznek a mell alatti redőben, majd a két metszést a mellbimbó alatt, hosszanti metszéssel kötik össze. A bőrfölösleget felpreparálják, majd felszívódó varratokkal a kívánt magasságban új alakot adnak a kebelnek. Ezt követően eltávolításra kerül a kivágott bőrfelesleg, majd a bimbót és annak udvarát áthelyezik magasabb, az új formának megfelelő helyre. (Ha kell, az operáció során a bimbóudvar kisebbítésére is sor kerülhet.) A vágásokat a bőr alatti szövetben és a bőr alsó rétegében öltésekkel zárják, melyek a varratszedés alkalmával eltávolításra kerülnek.

A mellfelvarrást kivétel nélkül altatásban végzik, a műtét időtartama általában 2-2,5 órára tehető. A beavatkozást követően rugalmas kötés kerül a mellekre, melyet később sportmelltartó vált fel. Varratszedésre két héten belül kerül sor, a mellek új formája körülbelül négy hónap múlva alakul ki. A lábadozás időszaka alatt kímélni kell a műtött testrészt az erős fizikai behatástól, de a szervezetet is óvni kell a nagyobb terheléstől.