Autóval Budapesten

Autóval Budapesten

Magyarországnak 5 autópályája és 4 főútvonala van, melyek a 8-as számú főút kivételével mind Budapestről indulnak. Autópálya matricát az M1-es, M3-as, M5-ös, M6-os és M7-es autópályákra kötelező váltani. Határátkelőknél és nagyobb benzinkutaknál vásárolható.

Magyarországon a következő okmányok szükségesek a gépjárművezetéshez: vezetői engedély (jogosítvány), gépjármű-felelősségbiztosítás, zöldkártya, forgalmi engedély.

A magyar KRESZ a Bécsi és Genfi Egyezményen alapul, tehát a közúti táblák és útjelzések rendszerint megegyeznek a többi európai országban megszokottakkal. Néhány fontos közlekedési szabályt mégis felsorolunk, amit az ideérkező turistának feltétlenül be kell tartania: A biztonsági öv használata mind az első, mind a hátsó üléseknél kötelező. A gépkocsiban csak kihangosítóval felszerelt rádiótelefon használható, tanácsos a forgalomból kiállni, ha a vezető a mobilját használni szeretné.

Alkoholt a vezető semmilyen mennyiségben nem fogyaszthat, az ittas vezetésért kiszabható bírság meghaladhatja a 300 000 Ft-ot (1230 €).

A sebesség felső határa lakott területeken 50 km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, autóúton 110, autópályán 130 km/óra.

Városban a hangkürt használata csak végveszélyben megengedett.

Fontos figyelmeztetés: 2008 januárjától az ittas vezetésen ért sofőröktől azonnal elveszik a jogosítványt.

A Magyar Autóklub 24 órás segélyhívószáma: (+36-1) 345-1755. Közúti segélyszolgálat hívószáma: 188.

13 nyelven információ aktuális útlezárásokról, elterelésről, matrica árakról stb.: www.autopalya.hu