Műtárgyak, régiségek

Műtárgyak, régiségek

Kincsvadász-e Ön? Még nem? Ha érdeklik a régi tárgyak, a múlt zárványai, Budapest régiségpiaca minden igényt kielégít - a filléres, mások által talán vacaknak gondolt apróságoktól a milliós értékű antik tárgyakig bármit lehet találni, ha ügyes, de főleg szerencsés az ember.

A budapesti régiségek két fő lelőhelye a Falk Miksa utcai régiségboltok környéke, a másik, homlokegyenest ellenkező hangulatú hely a Budapest délkeleti részén fekvő Ecseri piac.

Másfél évtizede a Falk Miksa utcában még csak egy régiségbolt volt, a BÁV kirendeltsége, mely akkor még állami vállalat volt. Az azóta eltelt időszakban a pesti régiségkereskedők rájöttek, hogy ha hogy párizsi és római kollégáikhoz hasonlóan egy utcába vagy városrészbe költöznek, az segít felvirágoztatni az üzletet. Ma a Falk Miksa utcában, a Szent István körút és a Balaton utca között több mint 20 ilyen üzlet található. Az évente megrendezett Falk Art Fesztivál is erősíti jelenlétüket Budapest kulturális életében.

A boltok kialakítása egyedi: van, amelyikbe egy vásárlónál több nem fér be egyszerre, mások árukészletéből viszont paloták sorát lehetne berendezni. Egyes üzletek specializálódtak, például ékszerkereskedelemre vagy a keleti művészeti irányzatokra, de a legtöbb boltban a festményektől a szőnyegeken át az ezüsttárgyakig minden kapható.

Néhány nagyobbfajta bolt aukciósházként is működik; vagyonos nemzetközi és hazai műgyűjtők gyakran vadásznak ritkaságokra az árveréseken. Más helyek egy kiválasztott művész munkáit kínálják, vagy egy konkrét művészeti irányzatot támogatnak. Gyakran rendeznek egyedülálló kiállításokat is, amellyel népszerűsítik a Falk Miksa utcát, hiszen a műértő közönségnek van kedve vásárolni.

Az Ecseri piac világa alapjaiban különböző, de egyes részleteiben mégis ugyanaz, hiszen ahogy a Falk Miksa utcában, úgy itt is a kincskeresés, a régi tárgyak szeretete vonzza az idelátogatókat. Sok belvárosi régiségbolt-tulajdonos tart fenn felvevőhelyet, néha boltot is itt.

A nyüzsgés, az izgalmas kavalkád, és az érzés, hogy talán előbb látunk meg egy régi, értékes tárgyat, mint a műkincskereskedők szorgos ügynökei, különös ízt ad az élménynek. A piac mérete és hangulata a londoni Portobello Road-ra, vagya párizsi bolhapiacéra hasonlít.

Az állandó hellyel rendelkező kereskedők mellett alkalmi árusok is kínálják portékáikat (pl. öröklésből fennmaradt régi tárgyakat). Az Ecseri különösen jó arra, hogy az otthoniaknak apró egyedi ajándékokat szerezzünk be.

Az Ecseri piacra szombaton délelőtt - vagy reggel, minél korább, annál jobb - érdemes kilátogatni. Az alkudozás szinte kötelező, ez a bolhapiac kultúrájának szerves része; a felajánlott ár azonnali elfogadása tapasztalatlanságot jelez a vevő részéről. Az esetleges rossz időjárás nem lehet akadály - a piac szinte teljes területe fedett.