Tenisz és squash

Tenisz és squash

A fehér sport szerelmesei Budapesten is számtalan lehetőség közül választhatnak, ha egy jó teniszpartira vágynak. A tenisz szinte életforma, művelői csodával tekintenek a szuperklasszisokra, de tisztában vannak vele, jóval kevesebb fizikai és technikai előképzettséggel is rendkívül élvezhető a játék. Vannak, akik az állandó partnerre esküsznek, egy-egy teniszkapcsolat hosszú évtizedekig is tarthat, s a felek a játék mellett a barátság ápolására is hangsúlyt fordítanak. Olyanok is akadnak azonban, akik partnert „bérelnek", tudásuknak megfelelő játékosokat választanak ellenfélül, a költség nem egetverő, óránkét 3000 forintért már akad társ a játékhoz.

A teniszt soha nem késő elkezdeni, akár egy-egy nyaralás, vagy szabad hétvége alkalmával is belekóstolhat az érdeklődő. A gyakorlott oktatók gyorsan megtanítják a kezdőt az alap ütésfajtákra, megmutatják a helyes kéztartást, mely jó néhány izom-, és ízületi sérüléstől védheti meg a tenisz rejtelmeibe fejest ugró tanítványt. Egy tíz alkalomból álló kezdőkurzus nyáron 35 ezer forintból megúszható, de télen, teremben sem sokkal drágább.

A teniszhez sem szükséges azonnal megvenni a felszerelést, ütő, s labda szinte mindenhol bérelhető, akárcsak a pálya. Persze, ha komolyan gondolja a mozgásra vágyó teniszszerelmes, hogy beletanuljon a játék fortélyaiba, akkor kisebb beruházással, 15-20 ezer forintért már beszerezhet egy jó minőségű teniszütőt, de nagyon fontos a megfelelő lábbeli használata is. Nem mindegy, hogy milyen talajon gyakorol a teniszező, a boka-, és térdízületek megóvása érdekében különösen fontos a jól megválasztott, minőségi cipő.

A játék az év minden időszakában gyakorolható, nyáron már óránként 2000 forintért bérelhető pálya, míg télen valamelyest drágább, de 2700 forint körüli összegért már hódolhatunk szenvedélyünknek. A rendszeres gyakorlók azonban tudják, bérletvásárlással még kevesebből kihozható a pályabérlés.

A squash, más néven fallabda egy hihetetlenül felpörgetett játék. A teniszhez használt hasonló ütőkkel és gumilabdával, erre a célra speciálisan kialakított teremben játsszák, ahol két játékos, vagy párok küzdhetnek egymással. Korábban menedzserjáték néven is emlegették a squash-t, mert az elfoglalt üzletemberek szerint a teremben akár egy óra alatt is levezethető a nap folyamán felhalmozódott feszültség. A fallabdások tábora Magyarországon körülbelül 40 ezerre tehető, az itthon húsz éve ismert és kedvelt squash a szabadidősportok közé tartozik, de a versenyszerűen űzött változata is népszerű, a múlti cégek támogatásával a hazai csapatok Európa élvonalába tartoznak.

A mozogni vágyók 2000 forinttól bérelhetnek pályát, de hétköznap délelőtt, vagy akár ebédidőben tovább csökkenhetnek a díjak. A teniszhez hasonlóan, itt is van lehetőség ütő-, és partnerbérlésre, s az árak is nagyjából megegyeznek.

A Budapesten található squash centrumokban korszerű és jól felszerelt kiszolgáló létesítmények, energiaitalokkal és a legkorszerűbb, bevizsgált táplálék kiegészítőkkel felszerelt büfék várják a szórakozni vágyókat, sok helyen fitness-, és erősítőterem, valamint szauna is a vendégek rendelkezésére áll.