Lébény – Szent Jakab – egykori bencés apátsági – templom

Lébény – Szent Jakab – egykori bencés apátsági – templom

A lébényi kirándulást érdemes a Tóközbe tett biciklitúrával összekötni. A Tóköz a Rábaköztől északkeletre, a Hanságtól pedig délre terül el, a Rába és a Rábca között. Aránylag zárt, iparmentes terület, és ennek köszönhetően viszonylag érintetlen táj, amely a régi idők parasztházai mellett megőrizte csendjét és nyugalmát is.

Bár több település is a Tóközhöz tartozik, a forgalmas főútvonal miatt kerékpárral a következő, jóval nyugodtabb vonalon érdemes elindulni: Rábcakapi, Cakóháza, Markotabödöge, Fehértó, Győrsövényház, illetve Tárnokréti. Utóbbi határában Lébény felé a Hanságon átvezető római kori út maradványait is feltárták. Ugyan Lébényt is érinti a kerékpártúra, a település már egy másik kistáj, a Hanság része.

A környék legszebb, országosan is számottevő szakrális emléke Lébényben található. A Szent Jakabnak szentelt román stílusú egykori bencés apátsági templomot a Győr nemzetség építette 1199-1212 között. 1638-ban a jezsuiták megújították, és a XIX. század végén is végeztek rajta felújítást. A háromhajós, lombard alaprajzi típusú templomnak két gúlasisakos tornya van. A főkapu és a déli mellékkapu gazdagon díszített, normann és cisztercita sajátosságot mutat. A XVIII. században a templombelsőt barokk stílusban alakították át. A jáki mellett a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb román kori temploma.

Lébény esetében a másik büszkeséget, a helyben főzött Pelikán sört érdemes még kiemelni.

Lébénytől Tárnokréti felé haladva a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon visz keresztül az út. Az út mentén láprétek, telis-tele védett növényekkel, madarakkal és békákkal. A kétéltűek számára az út alatt külön átkelőhelyek sorakoznak, ezzel mentve a tavaszi szaporulatot a forgalom elől. Innen délre két védett tó is található: a Fehér- és a Barbacsi-tó, amelyek gazdag madárviláguk miatt kapták meg a kitüntető figyelmet.

Az álló- és folyóvizek erősen meghatározzák a táj arculatát, és szinte mindegyik település közelében akad lehetőség horgászásra. E célra a legidillibb környezet talán Rábcakapin, a Hanság-főcsatorna és a Rábca összefolyásánál található. A folyó mentén itt végig stégek, horgászbeállók, csónakok sorakoznak.

Átkerekezve a falvakon, azt szűri le az ember, hogy nincs sok minden, de az nagyon rendben van. Ápolt utcák, nyírott fű, virágok, felújított szakrális emlékek. És persze csend, minimális forgalom, így biciklis kiránduláshoz jobbat nehezen találni a környéken.