Győrújbarát és Nyúl – túrák és bortúrák

Győrújbarát és Nyúl – túrák és bortúrák

Győrújbarát Győrtől délre, a Sokoró dombvidék ravazd-csanaki vonulata mentén, Győrtől 8 km-re található. A település kitűnő kiránduló hely, természeti látnivalói is minőségi borai sok turistát csalogatnak a faluba. A Babarczi Szőlőbirtok és Pince finom borait nem szabad kihagyni. A helyi Csobolyó néptáncegyüttes hagyományosan megrendezi a szüreti felvonulást és bált.

A győrújbaráti kirándulóhelyek fontosabb állomásai a Lila-hegy (300 m), a Francia-kő (234 m), a Rákóczy-fa (183 m) és a Várkő (278 m). Itt található a Dunántúl egyik legjelentősebb, védett gyurgyalagtelepe is.

A településen a Lovasbarát Fogadóban szakképzett vezető és jól képzett lovak állnak rendelkezésre. Lovas táborokat, lovas túrákat, sétakocsikázás szervezését is vállalják.

Nyúl község szőlőkultúrájáról nevezetes, amely a rómaiak idején honosodott meg. Nagy Lajos király alatt lendületet vett a szőlőtelepítés, s borai országos hírnévre tettek szert. A szőlőművelés fokozatosan egyházi kézbe került, így előbb a bakonybéli, később a pannonhalmi apátság, a győri káptalan, majd a turóci prépostság birtokolta a szőlőterületeket Nyúlon. Az erdőhatár alatti dombokon nagy múltú szőlőkultúra virágzik. A dombsorok völgyeiben a hegyközség lösz-mélyutakba futó utcái lapulnak. Nádfedeles, döngölt falú házak, bár nagyon megfogyatkozva, de máig fellelhetők a községben. A lösz-mélyutak falában hangulatos pincék sorakoznak.

A Nyúli borút állomásain a felkínált bor minősége különösen jó. A pincék többsége csak előzetes bejelentkezés mellett látogatható. A Sárkánylik-pince lehetne a séták kiinduló pontja. A falu felett a Héma-tetőn találjuk a Szemenyei és vele szemben a Hangyál-család pincészetét.

A borvidéken csak fehérborszőlő-fajtákat termesztenek. A hagyományos Olaszrizlingen, Ezerjón, és Leánykán kívül a Rajnai rizling, a Rizlingszilváni és a Tramini is kedveltté vált az 1960-as években. Újabban terjed a Chardonnay, a Szürkebarát és a Sauvignon is.