Séta a modern belvárosban

Séta a modern belvárosban

A Szabadság térről induló belvárosi sétánk vegyes látnivalókat kínál. A XX. század második felében Veszprém jókora átalakuláson ment át, új városközpont épült az akkor kialakított sétálóutca körül.

Az új centrumban szinte teljesen eltűntek a kisvárosias házak, helyettük az akkori, talán téves, megalomán elgondolás alapján megyeszékhelyhez illő szocreál épületek emelkedtek. A rendszerváltás után azonban egyértelművé vált, hogy az új belvárost Veszprémhez illő hangulatos, családias, könnyed városrésszé kellene átalakítani.

Választott kiindulóhelyünkről, a Szabadság térről a Szürkebarát borozó melletti kapualj alatt átsétálva induljunk a belváros felderítésére! A zegzugos Fortuna, a Gizella és Sarolta udvarok kávéházaiban üldögélve bepillanthatunk a helyiek mindennapjaiba, lépcsőről lépcsőre járva a szépen felújított épületekben üzletek sorát találjuk. Nyáron nyitva tart a Mestermű Galéria kiállítása.

A belvárosi üzletek után érünk a város főterére, amely a mindennapi élet valódi színtere. Nyüzsög az élet a téren, fiatalok jönnek-mennek, nyugdíjasok élvezik napsütést, a ritka szélcsendet, vásárlók sietnek. Gyakran térzene is szól. Somogyi József Három grácia című szobra egyben szökőkút is, ahol nyáron gyakran láthatunk pancsoló gyerekeket.

A sétálóutcává vált Kossuth Lajos utca kettős képet mutat. Északi oldalán patinás épületek sorakoznak, a másik felén viszont a modernista építészet "remekei". Ezek közül is kiemelkedik a Húszemeletes, amelynek helyén valaha hangulatos kis polgári házak álltak. Itt, a téren található veszprémi főposta is. Mindenestre a Kossuth utca lejtőjének mindkét oldalát üzletek, irodák foglalják el, a kávéházak teraszai nyáron kellemes időtöltést kínálnak.

Az utcában áll a város evangélikus temploma, a közelmúltban újították fel. A templomhoz vezető lépcső mellé, kis talapzatra került Marton László Nagy bánat című márványszobra. A sétáló utca végén a Brusznyai utca túloldalán talán meglepően hat a Noé bárkáját ábrázoló Ararát szobor. A sokszínű Veszprém örmény kisebbsége szent hegyükre emlékezve állíttatta.

Az utca végén jobbra fordulva - az árkádok alatt - újra a Szabadság térre érve szemben látjuk a Kapuváry-házat, Veszprém egykori városházát. Innen balra kanyarodva a Laczkó Dezső Múzeum, az Erzsébet liget felé folytathatjuk sétánkat, egyenesen tovább a színházhoz érünk, jobbra fordulva pedig az óváros, a veszprémi vár hívogat minket.