Balatonfüred

Balatonfüred

Balatonfüred, " A kultúra városa" Veszprém megyében található, ez az üdülőhely a Balaton-parton, "Balaton északi partjának fővárosa”, jelentős vitorláskikötő. A lakosok száma 13.500. Ismertségét nem csak a Balaton közelségének köszönheti, hanem szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának egyaránt.

Területét három részre lehet osztani:

  • őstelepülés, mely a vasútvonal két oldalán fekszik,
  • a gyógyforrások körül kialakult régi gyógyhely,
  • és a legújabb Füred üdülő központok, szállók, kemping, üdülőtelep.

Lankás,alacsony dombok között fekszik, a Balaton északi partján található. A városon halad át a 71-es főút, melyen gyorsan és könnyedén megközelíthető a város. Balatonfüredet Tihany, Aszófő, Balatonszőlős, Csopak, az Öreg-hegy, Tamás-, György- és Péter-hegyek határolják.

Füred egyik legismertebb épülete a Gombás-kúria (épült a XVIII. szd. második felében). A köznemesi rend szépet kedvelő, jó ízlésű tagjai építettek ilyen pincehajlékokat szerte a Balaton környékén, ahol az év egy részét töltötték.

Egy balatonfüredi kirándulást érdemes egybekötni a Balaton, a különböző környékbeli látnivalók megtekintésével, egy kiadós gyalogtúrával, illetve egy kellemes bortúrával, de a Balaton tó környéke ideális biciklis kirándulásokra is.

Szép időtöltést kívánunk Balatonfüreden!