Tihanyi Babamúzeum

Tihanyi Babamúzeum

8237 Tihany, Visszhang út 4
info@babamuzeum.hu

Közel huszonöt éve, hogy elkezdtük itthoni gyűjtőmunkánkat. Először merő passzióból, majd egyre nagyobb szenvedéllyel folytattuk a babák gyűjtését. Magunk is csak évek múltán döbbentünk rá, milyen kultúrtörténeti kincseket rejtenek az öreg házak padlásai.

1993-ban úgy találtuk, hogy olyan gazdag a gyűjtemény, ami már feltétlenül kiállításra érdemes. Ekkor határoztuk el a Tihanyi Babamúzeum létrehozását. Bizonyosak vagyunk abban, hogy a kiállítás a látogatóknak páratlan élményt kínál, nekünk pedig újabb ösztönzést ad további gyűjtőmunkánkhoz.

A Tihanyi Babamúzeum kiállított tárgyai magukba foglalják a németországi porcelánbaba-készítők névsorának nagy részét, kb. 1850-től egészen a gyártás beszüntetéséig, kb. 1920-ig. A francia babagyártókat JULIUS STEINER (1878) és S. E B. J. (kb. 1900) képviseli.

A babák eredeti ruhákba vannak öltöztetve, kiegészítve korabeli játékokkal és egyéb kellékekkel. Eredeti teljes konyha-, nappali-, hálószoba- és üzletberendezés is látható. A játékállatok gyártóit STEIF képviseli.

Terveink között szerepel, hogy a kiállított anyagot - újabb gyűjtéseink révén és a világ más országaiban működő babamúzeumok anyagából, csereakció útján - időről időre színesítsük.

A múzeum lehetőséget kínál arra is, hogy egy-egy kiállításon babákon mutathassuk be a magyar népviseleteket és az európai folklórt.

A Tihanyi Babamúzeum márkavédjegye fémjelzi azokat a babákat, amelyeket (neves művészek közreműködésével) társaságunk terveztet és gyártat igényes kivitelben, és amelyeket értékesít is, egyedenként korlátozott példányszámban.

A Babamúzeum megnyitása alkalmából emlékpéldányok készültek, limitált, 50 darabos példányszámban. E babák Szurdi Éva keramikus és Kisné Juhász Mária babakészítő művészek alkotásai, amelyek a klasszikus ruhastílus mellett a torockói sorozatot reprezentálják.