Barcsay Gyűjtemény

Barcsay Gyűjtemény

2000 Szentendre, Dumtsa Jenő u. 10.
titkarsag@pmmi.hu

Barcsay Jenő 1977-ben közel 200 db festményt, grafikát és alugrafikát ajándékozott a Magyar Államnak, és a kiállítására ő maga választotta ki más közgyűjteményből kölcsönzendő festményeit. Ezért vált ez bemutató akkoriban élő gyűjteménnyé – és nem múzeummá-, így hiteles képet tudott adni a művész munkásságáról, amint azt a mester vallomása is hűen bizonyítja: „ez vagyok én, ez az én életművem”.

A gyűjteményt befogadó épületet, a Dumtsa Jenő utcában álló, XIX. század elején épült klasszicista stílusú polgárházat is maga Barcsay választotta ki. A házat a nagy múltú Schartner család lakta másfél évszázadon keresztül. Tőlük bérelt lakrészt a Stéger család, melynek híres tenorista sarja: Stéger Xavér Ferenc is itt született. A kiállítás 1978-ban nyílt meg az épület Hofer Miklós tervei alapján elkészült rekonstrukciója és kibővítése után. A teljes életművet átfogó kiállítás 12 teremben kronologikus sorrendben mutatja be a művész pályafutását.

2008-ban, a művész halálának 20. évfordulója elékére a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium kopjafát ajándékozott  a múzeunak, melyet 2009. áprilisában a főkapuval szemben, az udvarban állítottunk fel.