Görög Kancsó Étterem

Görög Kancsó Étterem

2000 Szentendre, Dunakorzó 9.
26/303-178

A Görög Kancsó Étterem Szentendre egyik legrégebbi utcájában, a Fő térről a Dunakorzóra vezető Görög utca alján helyezkedik el. Az utcát (és később az éttermet is) a XVII. század végén, a török hódítás elől szép számmal Szentendrére települő görög népességről kapta.
Az étterem 1961-ben nyílt, amikor a város készülni kezdett az idegenforgalomra, vendéglátásra. Ekkor kérték fel Szánthó Imre (1925-1998) festőművészt, készítse el a cégtáblát és a belső dekorációt. Ez időben született a belső térben ma is látható Szentendre látképét ábrázoló freskó.

Történetek az elmúlt 50 évből:
Amikor a 60-as években Magyarországon járt a neves angol író, Robert Graves, íróbarátai egy kis kirándulásra hajóval kihozták Szentendrére.A hajóból kiszálva Gravesnak az elsô kérdése ez volt: "Hol ihatok meg egy kis barackpálinkát?" A Görög Kancsóban, volt a természetes válasz. Ott aztán az ôt kísérô íróbarátokkal hamarosan elmélyültek a görög, római, hindu és magyar mitológia tüzetes megbeszélésében.
"Két órát töltött Graves Szentendrén, de ezalatt csak a Görög Kancsó belsejét látta." A nagy világutazó csak Szánthó Imre festményeivel vitt el képeket magában a városról.

2006-ban Sir Roger Moore Úrat láttuk vendégül, aki Szentendrei látogatása alkalmával, meglátta éttermünket és ragaszkodott hozzá, hogy ebédjét nálunk fogyassza el, ezzel megszakítva a protokol programot.