Memi pasa fürdője

Memi pasa fürdője

7621 Pécs, Ferencesek u. 35.

Ez a török fürdő maradt meg legtovább, lebontására csak 1880 körül került sor. Az 1970-es években feltárták, konzerválták, s műemléki kiegészítésekkel bemutathatóvá tették.
A török előkelők minthogy - hitük szerint - javakat nemigen gyűjthettek maguknak vagy családjuknak, jövedelmeiket vagy felélték, vagy vallási, kulturális intézmények alapításába fektették. Elsősorban dzsámikat, mecseteket, derviskolostorokat emeltek a lélek épülésére, sírkápolnákat, türbéket a holtak emlékére. A tanulni vágyó ifjak számára alap és középfokú iskolákat hoztak létre. A test megtisztulására pedig a fürdők szolgáltak.
A török utazó, Evlia Cselebi amikor 1660 és 64 között itt járt, azt írta: "Memi pasa dzsámija közelében van Memi pasa fürdője, kellemes szép épületű meleg fürdő, melynek fürdőszolgái, mint a nap, olyan tenyerűek..."

A fürdő feltárt és járdaszintig meglévő falait, valamint részleges rekonstrukcióját láthatják ma az erre járók. Az egykori fürdőkamra és tüzelő tároló fedett helyiségeiben és a bejárat előterében kis kiállítást rendeztek be, amely a magyarországi török fürdőket, valamint a Memi pasa fürdő feltárásának történetét ismertette. A kiállítás jelenleg látogatható.