Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság Nemzeti Park

9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.: 4.
99/537-620
fhnp@fhnp.hu

Tavi nádas, lápvilág, ártéri mocsárrét váltják egymást, mégsem járhatatlan, úttalan utakból áll a Fertő-Hanság Nemzeti Park. A Világörökség részeként jegyzett Fertő tó és vidéke Közép-Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma, távcsővel "becserkészhetők" az itt élő szárnyasok és a pihenésre megálló vándorok. A parton a szikes pusztai tó sótűrő növénykülönlegességei figyelhetők meg, a környező dombokon számos ritka faj él. A Hanságban az egykor hatalmas lápvilág lecsapolások után is megmaradt láperdei, -rétjei, -tavai rejtenek különlegesen gazdag élővilágot. A Répce-mentén az ártéri mocsárrétek, az ország legnagyobb tőzikés ligeterdeje vár felfedezésre.

Kócsagvár - Látogatóközpont (Sarród)
A Kócsagvár "ostroma" után a "várfoglalók" birtokba vehetik a 29 főt befogadó és 46 főig bővíthető turistaszállót, ismeretekre tehetnek szert az oktatási központban, újabb és újabb kiállításokat tekinthetnek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai jóvoltából, hiszen a sarródi Kócsagvár az ő székházuk. Látogatható: egész évben szabadon látogatható.

Öntésmajori Múzeum "A Hanság élővilága" című kiállítás (Öntésmajor)
A Hanság kialakulását, a vízrendezési munkálatokat, a lecsapolások és a tőzegbányászat nyomán felszínre került régészeti leleteket, a környék gazdag növény- és állatvilágát mutatja be az Öntésmajori Múzeum "A Hanság élővilága" című kiállítása.
Látogatható: az öntésmajori "Hanság ÉLővilága" Kiállítás megtekintése, az épület rossz műszaki állapota miatt csak csoportok számára van lehetőség előzetes bejelntkezés alapján, hétfő-szombat közötti napokon.
Telefon: 06-99/537-520

Esterházy Madárvárta (Osli)
Nem kell sokáig várni, hogy madarat lássunk az Esterházy Madárvártánál, hiszen az előtte lévő kis tisztáson, az erdő szélén megpihenve már hallani is az ezernyi madár csivitelését. És akinek ez nem elég: a madárvártában nyílt kiállítás a Hanság rendkívül gazdag madár- és rovarvilágából ad ízelítőt több száz fajt bemutatva.
Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján.
Telefon: 06-99/537-520

TANÖSVÉNYEK

Hany Istók tanösvény (Hanság)
A fokozottan védett Csíkos égererdőt elhagyva, kitérve az egykori lápszigetek, "gorondok" felé, a Király-égeresen túl, a Király-tó melletti kilátótoronyba felkapaszkodva élvezhetjük a kilátást és a kellemes fáradtságot, amit a 10 kilométer hosszú Hany Istók tanösvény megtétele után érzünk.
Látogatható: a tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Sziki őszirózsa tanösvény (Fertő keleti vidéke)
Legelésző magyar szürke szarvasmarhát, rackajuhot és házibivalyt is megfigyelhetünk, ha végigjárjuk a Sziki őszirózsa tanösvényt, amely az őshonos állatok legelőin, szikeseken vezet végig. Az útvonal emellett érinti a sekély vizű szikes tavainkat, és talán az állatoknál is érdekesebb, hogyan bírják az itt élő növények - például a sziki őszirózsa - a talaj sótartalmát.
Látogatható: a 2 kilométer hosszú tanösvény csak szakvezetővel látogatható.
Telefon: 06-99/537-520

Vízi rence tanösvény (Fertő tó)
Egy kalandos kenutúra a nádasok, csatornák és a nádasba záródó belső tavak világába, egy madárfüttytől hangos, mégis nyugodt utazás. Ezt, és még több meglepetést kínál a Vízi rence tanösvény.
Látogatható: a tanösvény csak szakvezetővel látogatható és csak 14 év feletti érdeklődők számára elérhető, május 15. és szeptember 15. között.
Telefon: 06-99/537-520

Ciklámen tanösvény (Sopron)
Egy ciklámen vezeti végig a látogatót ezen a tanösvényem. Na nem egy életre kelt növényről van szó, hanem arról, hogy a Soproni Tájvédelmi Körzet természeti értékeit, növény- és állatvilágát bemutató útvonal turistajelzése a fákra festett ciklámen virág.
Látogatható: a 9 kilométer hosszú, lineáris vonalvezetésű tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Holt-Rába Természetismereti Bemutató Útvonal (Győr-Gyirmót)
A Holt-Rába megkapó szépségű, vadregényes táját, növény- és állatvilágát mutatja be ez a körtúra jellegű tanösvény.
Látogatható: a 6 kilométer hosszú tanösvény egész évben szabadon.

Pannonhalmi Természetismereti Bemutató Útvonal (Pannonhalma)
Pannonhalma tornyaihoz akkor is érdemes elzarándokolni, ha egy helyben állva csodáljuk a tájat, de a Világörökség részeként jegyzett Főapátság mellett a természet is tartogat meglepetéseket a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetben. Ezekből ad ízelítőt a Pannonhalmi Természetismereti Bemutató Útvonal. Látogatható: a 3 kilométer hosszú tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Ravazdi Természetismereti Bemutató Útvonal (Ravazd-Sokorópátka)
Gyalogjárók és két keréken túrázók számára is ajánlható a Ravazdi Természetismereti Bemutató Útvonal, amely a Pannonhalmi-dombság jellemző természeti értékeivel ismertet meg. A kerékpáros túra hossza 15 kilométer, ebből a gyalogos látogatóknak 6 kilométer megtétele javasolt.
Látogatható: a tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Gyöngyvirág tanösvény (Szárhalmi-erdő)
A Fertő melléki dombsor erdejének, a Szárhalomnak a megismerésére ad alkalmat a Gyöngyvirág tanösvény bejárása.
Látogatható: a 2,5 kilométer hosszú, körtúra jellegű tanösvény egész évben szabadon látogatható.