Séta az Írottkőhöz

Séta az Írottkőhöz

A séta hossza: 5,0 km
Szükséges idő: 2-2,5 óra
Legnagyobb szintkülönbség: 170 m
Ajánlott felszerelés: utcai ruha, kényelmes cipő, sapka, fényképezőgép, távcső, útlevél (2004. május 1-től elég a személyi igazolvány).
Látnivalók: Írottkő kilátó panorámája, lucfenyő erdő, máln, gombák, búbos cinege.
Figyelem: A kilátó bejárata Ausztria felől van, az osztrák határőrök őrzik. A kellemetlenségek elkerülése érdekében útlevelet vigyünk magunkkal!

Gépkocsival Kőszegen vagy Velemen keresztül közforgalmi úton jutunk a Hörmann-forrás melletti parkolóig. Itt találunk helyet gépkocsinknak és gyalog indulunk tovább az erdészeti úton a forrás felé. A forrás előtt tábla jelzi az Írottkő felé haladó turistautat, ezen haladunk. Az út első néhány száz métere erősen emelkedik, itt egy kis vízmosás nehezíti a haladást. Felérve az emelkedőn a Hármashatár-hegy gerincét érjük el, innen már kellemesebb a séta. Az út mellett a határsáv és az erdő szegélyében fehér kérgű nyírfák és zuzmós kérgű madárberkenyék közt haladunk. Ezek a hideget legjobban tűrő lombos fák jelzik a terep emelkedését. Alattuk sűrű málnást találunk, mely július végén, augusztusban érleli termését. Kóstoljuk meg!

A nyíres szélén ősszel légyölő galóca piros-fehér pöttyös kalapjában gyönyörködhetünk. Bármilyen szép is ez a gomba, ne gyűjtsük össze, mert mérgező! A kilencvenéves lucosból királykák és búbos cinegék hangját hallhatjuk.
A kilátóba felérve a Keleti Alpok panorámája tárul elénk a Rax-szal és Wechsel-hegységgel. Jó időben a Balaton is látható innen. Visszafelé a már ismert úton kívül a kék jelzésen is elindulhatunk. Ekkor azonban figyelnünk kell a térképet, mert a meredeken való ereszkedés után el kell térnünk a jelzéstől, balra egy erdészeti úton. Így hamarosan megérkezünk gépkocsinkhoz.