"Naprendszer-túra tortúra"

"Naprendszer-túra tortúra"

6000 Kecskemét, Lánchíd u. 18/a,
info@plani.hu

Próbálta Ön valaha a Nap és a naprendszer bolygóinak méreteit, távolságait elképzelni?

Erre nyílik lehetősége annak, aki Kecskemét főteréről indulva kellemes sétát tesz egészen a városban található Planetáriumig, miközben végignézi a bolygórendszer kicsinyített modelljét. A 2002. szeptemberében felállított, szemléltetést szolgáló szobroknak köszönhetően ezt bárki egyénileg - "bolygóközi idegenvezető" nélkül - is megteheti. Lakatos Pál Sándor szobrászművész alkotásain keresztül a Nap és a naprendszer ismert bolygóinak méret-, és távolságarányos makettjeit 1:3300000000 kicsinyítésben bárki megtekintheti. A Nap, valamint a Merkúr, a Vénusz, a Föld, és a Mars a Városháza épülete előtt kerültek elhelyezésre, a Szaturnusz makettjét szintén a belvárosban, a Világóra előtt tekinthetjük meg, míg a Plutót - arányos távolsága alapján a Planetáriumban kellett elhelyezni.

Egyedülálló élménnyel gazdagodhatnak a "Naprendszer -túra tortúra" résztvevői, hiszen hasonló szemléltetés Európában csak Svájcban, valamint a világon az Amerikai Egyesült Államokban található. A kecskeméti modell különlegességét ezen felül még az adja, hogy a bolygó-makettek bronzból készült köztéri szobrok is egyben, így kulturális csemegét is ígérnek a látogatóknak.

Amennyiben Ön "bolygóközi-idegenvezető" kíséretében kívánja megtekinteni az alkotásokat, a Kecskeméti Planetáriumtól bővebb felvilágosítást és vezetést kérhet.

A vezetés díja, amely a Planetáriumban tartott előadás árát is magában foglalja gyermekek részére 600 Ft/fő, felnőtteknek 800 Ft/fő. A kedvezményes családi jegy ára 2000 Ft.

Ha mégis egyénileg szeretné végigjárni a túra útvonalát, úgy ehhez segítséget és térképet kaphat a város Tourinform Irodájában (6000-Kecskemét, Kossuth tér 1. Tel.: +36-76/ 481-065).