Kecskeméti Arborétum

Kecskeméti Arborétum

6000 Kecskemét, Nyíri út 48.
76/492-455
76/328-318

A Kápolna-rét szomszédságában a telepített természeti környezet szép példájával találkozhatunk.

A fiatal erdészeti arborétum 62 hektáron fekszik, a növények ültetését 1987-ben kezdték meg.

A gyűjteményes részben tematikus tanösvények találhatók, amelyek mind növényföldrajzi, mind pedig rendszertani szempontból átfogó ismereteket nyújtanak a fajokról és egyes díszváltozatokról. 

Ezt a látványban gazdag részt véderdő veszi körül, mely az Alföld főbb állománytípusait mintázza, így többek között a homokpusztai tölgyest, borókás nyarast.

Az arborétum legfiatalabb része a tölgygyűjtemény, ami hazánkban egyedülálló módon társulások szerint mutat be őshonos és egzóta szárazságtűrő tölgyeket.

Jelenleg mintegy 1000-féle fás szárú növénnyel találkozhatunk az arborétumban. Külön tanösvényen olvashatunk a rovarvilágról, madarakról, denevérekről, Kecskemét éghajlati, és a gyűjteményes kert talajviszonyairól.

A fiatal arborétum fontos kísérleti terület, és egyben az alföldi kertkultúra fellendítését szolgálja.

A növénygyűjteményben pihenőhelyek, fajátszótér, erdei tornapálya várja a természetben kikapcsolódni vágyókat. Mind a Kápolna-rét, mind a Kecskeméti Arborétum a város lakóinak kedvelt hétvégi kirándulóhelye!

A katolikus egyház tulajdonában levő mintegy 2 hektáros terület a Kecskeméti Arborétum szerves részét képezi, ahol az 1713-ban épült műemlék Mária-kápolna áll.

A kápolna mellett a Magyar Szentek Szoborsétány található. Az Árpád-házi szentek sorát (Szent István, Szent Imre, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit) kiegészíti még Szent Miklós püspök, Kecskemét város védőszentjének szobra. Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrászművész 1912-ben készült alkotásai egy kecskeméti katolikus bérház oromzatán álltak egészen annak elbontásáig. A szabadtéri oltár, kegyeleti hely, Lourdes-i barlang és a rendhagyó módon 15 stációhelyes kálvária együttesének méltó keretet adnak a gyűjteményes kert különleges növényei.

A kápolna a gondnokkal való előzetes egyeztetés esetén látogatható. (Engesztelések a Mária-kápolnában: májustól októberig. Csoportok bejelenthetők a főplébánián: Kecskemét, Kossuth tér 2. Tel.: +36-76/ 487-501)