Új Budapest Galéria

Új Budapest Galéria

1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
k-v: 10-18h

2013. novemberében megváltunk a Budapest Kiállítóteremtől, és ezzel az intézmény központja a Budapest Galéria lett Óbudán, a Lajos utcában. Itt kapott helyet a Köztéri képzőművészeti osztály is, melynek feladata a fővárosi közterületek képző- és iparművészeti alkotásaival (szobrok, plasztikák, muráliák, művészeti emléktáblák) kapcsolatos ügyek szakmai képviselete: új művek, tervek esetén bírálat és javaslattétel; a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott tervek megvalósítása; a köztéri szobrok, képzőművészeti alkotások, emléktáblák értékének megóvása, helyreállítása, restaurálása, esetenként bontása, valamint a művek nyilvántartása és dokumentációja. A Budapest Galéria kiállítási tevékenységének célja a hazai és külföldi jelenkori művészet széleskörű bemutatása, valamint a magyar kortárs művészet nemzetközi megismertetése – elsősorban Európában. A vizualitást nyitottan értelmezzük, ezért hatókörünkbe tartozónak tekintjük az építészeti, fotóművészeti, iparművészeti és design tárlatok rendezését is.

Programunk elsősorban művészettörténész munkatársaink egy-egy szakmai problémát tárgyaló koncepciózus kiállításaiból áll össze, de teret adunk az intézményünkhöz forduló művészek egyéni, és külső kurátorok tervei alapján szervezett csoportos tárlatoknak, valamint külföldi cserekapcsolatainkra épülő bemutatóknak is. Emellett támogatjuk a fiatal művészek első, vagy eddigieknél nagyobb léptékű kiállításainak megrendezését.

Az európai városokkal működtetett művészcsere-programunk nemcsak a budapesti művészek külföldi bemutatkozásainak a lehetőségét teremti meg, hanem nemzetközi kapcsolataink egyik bázisát is jelenti.

A Lajos utcai Budapest Galéria és a Bálna Közraktár épületének első emeletén megnyílt Új Budapest Galéria a fővárosi képzőművészeti élet megkerülhetetlen, kiemelkedő helyszíne kíván lenni. A új kiállítóhely – a 760 négyzetméteres hasznos térre szabott koncepciója szerint – a fővárosban élő képzőművészek munkáit és szakmai kapcsolataikat, valamint Budapest partnervárosi kötődéseit is reprezentáló, nagy dimenziójú, korszerű tárlatok színhelyévé válik. A galéria legkorszerűbb európai múzeumokban alkalmazott világítása, klimatizációja és technikai felszereltsége nagyfokú biztonságot és rugalmasságot ígérnek a jövendő kiállítások számára.

Az Új Budapest Galéria elsősorban kiemelkedő hazai életművek, művészcsoportok, 20. századi és kortárs alkotások bemutatására vállalkozik. A kortárs törekvések és a közelmúlt művészettörténeti hagyományainak arányos együttesét tematikus, kurátori koncepciók mentén szervezett kiállításokkal kívánja képviselni. Az új szempontok alapján összeállított átfogó életmű-kiállítások mellett reményeink szerint friss, újonnan született művek is helyet kapnak majd a galériában, sőt a különleges tér új művek – esetenként a teret betöltő installációk – születését is inspirálhatja. Fontos feladatunknak érezzük, hogy időről-időre meghívott kurátorok ígéretes koncepcióinak is helyet adjunk.

Az új helyszín és az új profil nagyszabású nemzetközi tematikus kiállítások létrehozását is lehetővé teszi, melyek a kortárs művészet legfontosabb aktuális fejleményeihez kapcsolódnak majd. A főváros lokális és történelmi adottságait kifejező Duna-gondolatot a folyó menti országokból választott professzionális nemzetközi partnerekkel együttműködésben létrehozott bemutatók képviselik majd.

Az Új Budapest Galéria nyitókiállítása 2013. november 14-én nyílt, Budapesti merítés címmel, Andrási Gábor, Fitz Péter és Török Tamás összeállításában. A mintegy hatvan, fővárosban élő, ismert művész ezzel a műfaji szempontból változatos tárlattal vette birtokba a kiállítóteret.